Υπηρεσιες

Καταγραφη κειμηλιων
Katagrafi

Η καταγραφή γίνεται με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια αφού είναι το άλφα και το ωμέγα στην ταυτοποίηση των ι. κειμηλίων .

Σεβόμαστε όλα τα κειμήλια, παλιά και νέα (εικόνες, παλαίτυπα, ιερά σκεύη, ιερά άμφια) και τα χειριζόμαστε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Η επιστημονική μας ομάδα χρησιμοποιεί τις ενδεδειγμένες μεθόδους και τεχνικές για την καταγραφή και τεκμηρίωση
των κειμηλίων.

Katagrafi
  1. Φωτογράφιση κειμηλίων με επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές, υψηλής ανάλυσης.
  2. Επεξεργασία σε γραφιστικό πρόγραμμα
  3. Τεκμηρίωση από διαχειριστή εκκλησιαστικών κειμηλίων και αρχαιολόγο.
  4. Εκτύπωση σε φωτογραφικό χαρτί και δημιουργία πολυτελούς άλμπουμ. *

*Η εμφάνιση του τελικού προϊόντος συμφωνείται εκ των προτέρων με τον πελάτη, ώστε να αναδικνύει την αξία των κειμηλίων αλλά και το ύφος του ναού.

Συντηρηση
agios-gewrgios-prin-kai-meta
syntirisi

Σκοπός μας είναι η διατήρηση των κειμηλίων στο χρόνο και η μετάβασή τους στις επόμενες γενιές, με όσο το δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις, διατηρώντας την αυθεντικότητα του κάθε κειμηλίου.

Η συντήρηση των κειμηλίων αναδεικνύει την ιστορική, καλλιτεχνική και οικονομική αξία των αντικειμένων.

Εφαρμόζουμε επεμβάσεις προληπτικής και επεμβατικής συντήρησης στα εργαστήρια της Κοινσεπ ή Insitu όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Συντηρούμε χαρτί, φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, ύφασμα, μέταλλο, μάρμαρο, γυαλί και ξύλο.

Καθαρισμος μουσειακού υλικού (προληπτική συντήρηση)
Katharismos politistikwn xwrwn
Katharismos ekklisiastikwn xwrwn

Καθαρισμός προτείνεται συνήθως πριν από εργασίες ψηφιοποίησης των κειμηλίων για ευκρινέστερο ψηφιακό αποτέλεσμα. Επίσης κατά τη μεταφορά, μετακόμιση ή δημιουργία κειμηλιαρχείου.

Μαζί με τα κειμήλια γίνεται καθαρισμός του χώρου ώστε να υπάρχει ένα φιλόξενο περιβάλλον διατήρησης για αυτά. Ο καθαρισμός τόσο των κειμηλίων όσο και του χώρου όπου φυλάσσονται θεωρείται προληπτική συντήρηση και μπορεί να μας διασφαλίσει τόσο την παράταση του χρόνου ζωής των κειμηλίων, όσο και το κόστος μια επεμβατικής συντήρησης.

Το συνεργίο καθαρισμού αποτελείται από ανθρώπους που γνωρίζουν πως να χειρίζονται και να μεταφέρουν ευαίσθητά πολιτιστικά και εκκλησιαστικά κειμήλια, δείχνοντας σεβασμό και προσοχή στον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Δημιουργια κειμηλιαρχειου - σκευοφυλακειου
Keimiliarxeio

Το κειμηλιαρχείο είναι ένας χώρος όπου εκτίθενται ή απλά αποθηκεύονται ιερά κειμήλια με κατάλληλες μουσειακές προδιαγραφές και ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Ανάλογα με τα αντικείμενα που διαθέτουμε οργανώνεται ο χώρος είτε θεματικά είτε χρονολογικά. Σκοπός είναι η διαφύλαξη των κειμηλίων, η προβολή του καθενός ως μοναδικό και η εύκολη
πρόσβαση των πιστών.

Symvouleutikes ypiresies

“Σωστή αποθήκευση” νοείται η φύλαξη των κειμηλίων σε κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, καθώς και η σωστή επιλογή υλικών για την κατασκευή των μονάδων αποθήκευσης. Έτσι τα κειμήλια διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση χωρίς να προκαλούνται μεταβολές στη φυσική τους δομή.

Εκδοση προσκυνηματικων οδηγων και λευκωματων

Στόχος ενός προσκυνηματικού οδηγού είναι να πληροφορήσει κατάλληλα τον ενδιαφερόμενο επισκέπτη αλλά και να του προτείνει περισσότερα του ενός σημεία ενδιαφέροντος.
Έτσι λοιπόν μαζί με την καθοδήγηση του υπευθύνου του ναού, δημιουργούμε προτάσεις θρησκευτικών προσκυνημάτων ή ακόμα και διαδρομές ώστε να αναδειχθεί ο θρησκευτικός πλούτος του τόπου μας και να αυξηθεί ο θρησκευτικός τουρισμός.

Επίσης το λεύκωμα μπορεί να συγκεντρώσει συνοπτικά τα κειμήλια ενός ναού και να τα αναδείξει με έναν τρόπο ελκυστικό στο κοινό. Το λεύκωμα μπορεί να αποτελέσει ένα ταξίδι στο χρόνο για τον κάθε ναό.